EP brengt Belgische producent kwikbarometers in problemen

Print
Het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg een verbod op het gebruik van kwik in controle- en meetinstrumenten goedgekeurd. Het Europese verbod is slecht nieuws voor de firma Dingens uit Beverlo, het enige Belgische bedrijf dat traditionele kwikbarometers produceert en herstelt.
Onder het goedkeurend oog van milieu- en gezondheidsorganisaties schaarde het Europese halfrond zich achter een gefaseerd verbod op het gebruik van het gevaarlijke product kwik in meetinstrumenten, zoals thermometers en barometers.

De Belgische firma Dingens, waar een tiental gespecialiseerde werknemers aan de slag zijn, is het kind van de rekening geworden. Ondanks het lobbywerk van Vlaamse Europarlementsleden bleek er geen voldoende meerderheid in het halfrond voorhanden om een uitzondering te voorzien voor producenten van traditionele kwikbarometers.

Door de beslissing ziet het Limburgse familiebedrijf Dingens BG uit Beverlo zich genoodzaakt om zijn productie stop te zetten. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van kwikbarometers en stelt een tiental mensen tewerk.

In een reactie laat de directie van Dingens BG weten dat de beslissing van het Europees Parlement niet alleen onbegrijpelijk is, maar ook van de nodige "wereldvreemdheid" getuigt. Dingens gaat er prat op kwik te recycleren uit oude instrumenten en beweert dat alle kwikproducenten in Europa tezamen niet meer dan 0,1 procent verbruiken van het kwik dat in andere meetinstrumenten wordt gebruikt.

Hoewel de richtlijn pas in 2009 in werking treedt en de betrokken producenten nog twee jaar extra de tijd krijgen om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden, ziet Dingens BG hier absoluut geen heil in. "Wij werken hier uitsluitend met vakmensen en kunnen onmogelijk op grote schaal de concurrentie aangaan met de goedkope digitale instrumenten die tegen spotprijzen in de supermarkten worden aangeboden", zo luidt het.