IJsblokproject Antwerps Ecohuis bewijst voordeel van isolatie

Print
Wie een goed geïsoleerde woning heeft, kan een hoop geld uitsparen op zijn energiefactuur. Dat is dinsdag nog maar eens gebleken uit een ludiek project van het Ecohuis in Borgerhout bij Antwerpen.
Op 5 juni, wereldmilieudag, werden twee blokken ijs van 1,3 ton in twee huisjes geplaatst op het voorplein van het Ecohuis aan de Turnhoutsebaan. Het ene huisje was slecht geïsoleerd, zoals het gemiddelde huis in Vlaanderen. Het andere, het passiefhuis, was goed geïsoleerd, zodat de buitentemperatuur nog weinig invloed heeft op de binnentemperatuur.

Voorbijgangers konden de afgelopen weken raden hoe lang het zou duren vooraleer het ijs in beide huisjes gesmolten was. In het niet-geïsoleerde bouwsel was het ijs na negen dagen al veranderd in een plas water.

Zes weken na de plaatsing van het ijs werd dinsdag onthuld hoeveel er nog restte in het passiefhuis. Dankzij de goede isolatie lag er nog steeds een ijsblok van 478 kilogram in het huisje. "Uit dit initiatief blijkt nog maar eens hoe belangrijk een goede isolatie is", verklaarde schepen voor Leefmilieu Guy Lauwers. "Het spaart niet alleen een heleboel geld uit, maar het is ook goed voor het milieu. Ik wil een oproep lanceren aan de stedelijke ontwikkelaars om in hun nieuwe projecten ook passiefhuizen te voorzien."

Voorbijgangers die juist geraden hadden hoeveel ijs er nog overblijft, of die het dichtst in de buurt kwamen, krijgen de komende weken te horen welke prijs ze hebben gewonnen.