Mosselprijzen met een derde omhoog

Print
De prijs voor Zeeuwse mosselen gaat in Nederland vanaf woensdag met ongeveer een derde omhoog, zo laat de vereniging van de handelaars van Zeeuwse mosselen, "de Mosselhandel", weten. Ook in België zal de prijsstijging zich op korte termijn laten voelen.
Door de grote vraag naar Zeeuwse mosselen en de beperkte aanvoer, stijgen de inkoopprijzen op de veiling. De Nederlandse mosselhandelaren voelen zich dan ook gedwongen om vanaf woensdag de verkoopprijs van mosselen te verhogen, aldus de Mosselhandel. "Dat zal met ongeveer een derde zijn, maar het kan ook meer zijn", aldus Jaap Holstein, secretaris van "de Mosselhandel".

De kwaliteit van de mosselen is dit seizoen goed, waardoor de vraag groot is. Het aanbod van Zeeuwse mosselen is echter te laag om aan die vraag te voldoen. De kwekers hebben hun vooruitzichten zelfs bijgesteld, zo luidt het.

"Er is al enige jaren schaarste op de mosselmarkt en dit jaar was op verschillende mosselkweekpercelen de opbrengst lager dan verwacht. Samen met de overheidsbeperkingen veroorzaakte dit een beperkte aanvoer", aldus Holstein.

De mosselprijzen in België zullen niet meteen woensdag al de hoogte inschieten, verwacht Holstein, maar "het is een kwestie van dagen, hooguit een week".

De vereniging is niet gelukkig met de hogere prijzen. "Er zijn alleen maar verliezers. Het liefst zouden we een hoge aanvoer gekoppeld zien aan een goede kwaliteit", besluit Holstein.