GM en vakbonden zetten schriftelijke garanties Opel op papier

Print
In de Opel-fabriek in Antwerpen zijn de beloofde garanties dinsdag op papier gezet en ondertekend door zowel GM als de vakbonden. Daarin staat dat de fabriek vanaf 2010 120.000 wagens mag produceren, dat twee SUV-modellen tot 2016 exclusief in Europa gebouwd worden en dat de fabriek in 2009 een optie krijgt voor bijkomende modellen en volumes.
Op vraag van de directie werd er nog "voetnoot" toegevoegd die zegt dat bovenvermelde garanties enkel van toepassing zijn als de kosten onder controle blijven. Maar daarover wordt in augustus of september verder gepraat. Een kopie van de garanties wordt dinsdag nog verdeeld onder het personeel.

De bonden zijn tevreden dat de beloftes eindelijk op papier zijn gezet. "Voor het personeel is dat toch een last die wegvalt. Onze mensen kunnen nu eindelijk met een gerust gemoed op vakantie vertrekken", zegt Rudi Kennes van het ABVV.

Over het sociaal plan zijn de violen nog niet gelijk gestemd. "Over de brugpensioenformule zijn we het nog steeds niet eens. De standpunten liggen dicht bij elkaar, maar vallen nog niet helemaal samen. Donderdag gaan we opnieuw overleggen met de hoop om dan alles rond te krijgen", zegt Kennes.