Air France-KLM kijkt met belangstelling naar Iberia

Print
De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft belangstelling voor haar Spaanse branchegenoot Iberia, die al een tijdje te koop staat. "Spanje is een van de grotere markten in Europa en Iberia is een belangrijke speler in de luchtvaart", meldt Air France-KLM dinsdag op haar website.
De Europese luchtvaartsector staat aan de vooravond van een nieuwe consolidatieslag. "Wij willen daarin actief deelnemen", aldus Air France-KLM.

Het Frans-Nederlandse bedrijf, dat ruim drie jaar geleden ontstond uit een fusie van Air France en KLM, is wat omzet betreft de grootste luchtvervoerder ter wereld.

Iberia is de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij van Europa. British Airways heeft al een belang van 10 procent in het Spaanse bedrijf en wordt ook al geruime tijd gezien als een mogelijke gegadigde om Iberia in te lijven.

De Britse luchtvervoerder maakt deel uit van een consortium onder leiding van de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG dat al eerder een voorlopig bod van 3,4 miljard euro uitbracht op Iberia.
Volgens Spaanse media zou Air France-KLM de handen ineen kunnen slaan met een consortium onder leiding van de Britse investeringsmaatschappij Apax. Die groep is volgens het dagblad El Economista bereid 3,8 miljard euro neer te tellen voor Iberia.
De beurswaarde van Air France-KLM bedraagt volgens de slotkoers van maandag ongeveer 9,6 miljard euro.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa behoort volgens ingewijden eveneens tot het rijtje gegadigden. Het concern heeft dat onlangs bevestigd, maar zei erbij dat het Iberia te duur vindt.