Busongeval Grenoble: Belgisch busongeval op zelfde weg

Op de weg waar zondag een zwaar ongeval gebeurde met een Poolse bus met pelgrims, vond 34 jaar geleden al een ongeval plaats met een Belgische bus. Toen stierven maar liefst 43 Belgen. Zondag verongelukten minstens 26 Polen, maar het dodental kan nog oplopen, want de gewonden zijn er erg aan toe.

Belga

Volgens ooggetuigen reed de chauffeur te snel in de kilometerslange en erg steile afdaling. De remmen van de bus konden het gevaarte niet vertragen, het voertuig vloog uit de bocht en stortte tientallen meters lager in het ravijn. Vervolgens vloog de bus in brand.

"Er waren overal lichamen. Het was zoals het einde van de wereld; ik heb zoiets nog nooit gezien", verklaarde een getuige. Het stuk weg tussen Grenoble en Gap, waar het ongeval gebeurde, wordt al jaren beschouwd als zeer gevaarlijk voor zwaar vervoer.

Sinds het ongeval met de Belgische bus op 18 juli 1973 mogen vrachtwagens en bussen er enkel op als ze een dubbel remsysteem hebben. Het is nog niet duidelijk of dat het geval was voor de Poolse bus.