Imam en twee andere Marokkanen in Italië gearresteerd

Print
De Italiaanse politie heeft een imam van een moskee in Perugia en twee andere Marokkanen gearresteerd en daarmee een moslimextremistische cel opgerold die een terreurschool in de moskee runde. De arrestaties waren het resultaat van een twee jaar durend onderzoek.
De groep gaf wapen- en gevechtstrainingen en gebruikte propagandafilms en ander materiaal van het internet om les te geven in het vervaardigen van gifmengsels en explosieven en ook werd internet-materiaal gebruikt om met een Boeing 747 te leren vliegen. In de kelder van de moskee werden vaten met chemische stoffen in beslag genomen, waaronder zuren, nitraten en ferrocyanide (bloedloogzout). Mogelijk werd met deze stoffen geëxperimenteerd, aldus terreurbestrijdingschef Carlo De Stefano.

De gearresteerden zijn de 41-jarige imam van de Ponte Felcino moskee in het Umbrische Perugia, Korchi El Mostapha geheten, en twee van zijn medewerkers, de 47-jarige Mohamed El Jari en de 46-jarige Driss Safika. Een vierde Marokkaan is voortvluchtig. Vermoedelijk bevindt deze verdachte zich in het buitenland. Naar twintig personen die de moskee veelvuldig plachten te bezoeken is een onderzoek ingesteld.

De nu opgerolde cel stond, volgens De Stefano, in contact met twee Marokkanen die een jaar of twee geleden in België werden gearresteerd en van wie vaststaat dat zij lid waren van de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep (GICM). De GICM is, zo wordt vermoed, gelieerd aan Al-Qaida en wordt in verband gebracht met de terreuraanslagen in Madrid van 2004 en de aanslagen in Casablanca van het jaar daarvoor.