Pratibha Patil eerste vrouwelijke president van India

Print
Pratibha Patil wordt de eerste vrouwelijke president van India. Zaterdag werd de uitslag bekend van de stemming die donderdag werd gehouden onder de leden van het nationale parlement en regionale vertegenwoordigende organen.
Hoewel de Congrespartij en haar bondgenoten goed zijn voor een ruime meerderheid van de stemmen, werd in de aanloop naar de verkiezingen lang getwijfeld of de door hen gesteunde kandidaat wel een overwinning zou binnenhalen. De coalitiepartners konden het maar niet eens worden over een geschikte kandidaat.

Uiteindelijk werd besloten de 72-jarige Patil voor te dragen, gouverneur van de noordwestelijke deelstaat Rajasthan, in de verwachting dat daarmee de buit zo goed als binnen was.

Haar kandidatuur bleek echter veel controversiëler dan gedacht en leidde tot ongekend moddergooien door de oppositie. Volgens sommigen is Patil, die nauwelijks nationale bekendheid geniet, uitverkoren omdat ze zeer loyaal is aan Congrespartijleider Sonia Gandhi en de familie Gandhi, die van oudsher de macht in de partij heeft.

De Congrespartij en Patil werden voorts in verlegenheid gebracht door onthullingen over Patils familie. Een rechtbank onderzoekt of een leraar op een school waarvan Patils echtgenoot directeur is zelfmoord pleegde omdat zijn loon was ingehouden. Tegen Patils broer is een onderzoek ingesteld omdat hij betrokken zou zijn bij de moord op een medewerker van de Congrespartij. Ook zou een door Patil opgezette bank die leningen verstrekt aan vrouwen failliet zijn gegaan omdat familieleden van haar verzuimden grote geldbedragen terug te betalen.

Patil, een gematigd hindoe, streek verder moslimleiders tegen de haren in met haar opmerking dat Indiase vrouwen geen hoofddoeken meer zouden moeten dragen, omdat dat achterhaald is.

Ondanks de schandalen waarmee Patil is omgeven, steunden veel Indiase vrouwen haar kandidatuur. Ze hopen dat een vrouwelijke president kan helpen de maatschappelijke positie van vrouwen te verbeteren. Uit een enquête van het tijdschrift Outlook bleek dat 68 procent van de vrouwen haar als president wil.