Taliban zeggen tweede Duitse gijzelaar te hebben omgebracht

Print
De taliban hebben zaterdag gezegd dat ze een tweede Duitse gijzelaar om het leven hebben gebracht. Kort voordien hadden ze gezegd dat ze de eerste van twee Duitse gijzelaars geëxecuteerd hadden. Voor geen van beide executies brachten de Afghaanse rebellen bewijzen aan.
"De Afghaanse regering heeft ons niet gecontacteerd, dus hebben we de tweede gijzelaar gedood", zei woordvoerder Youssouf Ahmadi over de telefoon aan AFP. Hij voert gewoonlijk het woord voor de taliban. Even voordien had de woordvoerder gezegd dat de eerste gijzelaar bij het verstrijken van een ultimatum om 9.30 uur Belgische tijd omgebracht was.

De twee Duitsers, wier identiteit en beroep onbekend zijn, werden woensdag in de provincie Wardak, op een honderdtal kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kaboel, ontvoerd. De taliban eisen de terugtrekking van de 3.000 Duitse militairen die in het noorden van Afghanistan opgesteld zijn. Volgens Ahmadi werden de Duitse gijzelaars doodgeschoten omdat bondskanselier Angela Merkel onderhandelingen over de terugtrekking afgewezen had. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn wou niet meteen commentaar geven.

De talibanwoordvoerder dreigde ook met de executie van de achttien Zuid-Koreanen die donderdag werden gekidnapt, tenzij Zuid-Korea over de terugtrekking van zijn troepen uit Afghanistan wil onderhandelen.

De rebellen eisen naast de troepenterugtrekking de vrijlating van hun militanten die in Afghaanse gevangenissen opgesloten zitten. Bijna duizend taliban zitten volgens het ministerie van Justitie gevangen in Afghanistan.