Vijfde reeks 'Wies Anders' wordt ook de laatste

Print
VILVOORDE - Vanaf 8 april is op VTM een nieuwe reeks van dertien portretten te zien van Vlamingen die in het buitenland met succes een nieuw leven zijn begonnen. Het lijkt trouwens de laatste 'Wies Anders' te worden. In '94 begon de globetrotter aan zijn speurtocht naar boeiende ex-landgenoten. Intussen heeft hij er 76 ontmoet en 2,2 miljoen kilometer gevlogen.
BR>
In de nieuwe reeks zitten twee Limburgers: Johan Paelinck uit Zonhoven heeft een groot varkensbedrijf en een bedrijf voor veevoedersystemen in Spanje, waar hij 150 mensen in dienst heeft; Willy Croes uit Diepenbeek is reisconsulent in Bali, vanwaar hij Belgische reisbureaus adviseert.
Leuk wordt ook de aflevering rond zanger Tony Sandler, die in Minneapolis woont. Hij werd gefilmd op nieuwjaarsavond toen hij in een Hilton-hotel een concert gaf. De reeks opent met Dirk Dewachter uit Londerzeel, die politieman is in Inglewood, Los Angeles.
Er zitten dit keer ook enkele vrouwen bij: de Antwerpse Katri Saijets werkt in een Noors ziekenhuis als verpleegster; eveneens uit Antwerpen vertrok Jenny Ori na de oorlog in bittere armoede en leidt nu een uitzendbureau in Chicago; Griet Geypen had eerst een mega-ijssalon in Italië en is nu eigenares van een bungalowcomplex op het strand van Costa Rica.
«Wij zijn vooral geïnteresseerd in pioniers. Maar de voornaamste pioniers hebben we intussen gehad en het heeft geen zin om hun kinderen te portretteren want die spreken geen Nederlands meer,» zegt Wies Andersen.
De verschillen tussen Vlamingen blijven in het buitenland bestaan, zo heeft Wies tijdens zijn omzwervingen vastgesteld. «West-Vlamingen zijn vaak de top in een of andere business, het zijn noeste werkers, die meestal een sterke vrouw achter zich hebben staan. De Kempenaren zijn ook in het buitenland nog altijd een beetje krenterig, ze tellen hun centen. Het zal wel te maken hebben met de zandgrond waar ze vandaan komen.»

Pech


De vijfde reeks 'Wies Anders' wordt wellicht de laatste. «Er zijn nog wel interessante mensen maar de reiskosten zijn vaak te hoog als je nog een heel eind vanaf de luchthaven moet reizen,» zegt de programmamaker/producent. «In Bali hebben we onlangs nog pech gehad. We zouden daar - gezien de verre verplaatsing - twee portretten maken. Maar een van die twee Vlaamse migranten was net op dat moment ziek. We zoeken nu een alternatief maar veel financiële ruimte is er niet. Terwijl het toch een beetje exotisch moet zijn. Het is een low budget-programma. We blijven telkens slechts drie dagen ter plekke met twee man: de cameraman en ikzelf.» In het begin was er ook nog een klankman bij maar cameraman Frederik Dusesoi doet er nu, vanwege besparing, het geluid bij. De montage is het werk van Beringenaar Dirk Houben, die wekenlang zoet is met o.m. het knippen van de tientallen euh's van Vlamingen die hun moedertaal zijn ontwend.
Wies Andersen heeft bij VTM al voorstellen voor andere programma's ingediend, tot nog toe zonder succes. «Ik kan niet makkelijk offers brengen voor het 'grote publiek'. Is het dan echt nodig dat iedereen voor dat grote publiek werkt? Dan krijg je toch almaar programma's die op elkaar lijken.»