Bulgarije wil vijf verpleegsters en arts snel naar huis krijgen

Print
Een dag nadat de Hoge Raad van Justitie in Libië het doodsvonnis tegen vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts in een levenslange gevangenisstraf heeft omgezet, spannen de Bulgaarse autoriteiten zich in om de veroordeelden zo snel mogelijk weer thuis te krijgen.
De regering in Sofia deelde mee dat ze woensdag bij de Libische overheid zal aandringen opdat de vijf vrouwen en de Palestijnse arts, die ook de Bulgaarse nationaliteit bezit, zo snel mogelijk naar Bulgarije kunnen terugkeren.

De zes zitten sinds 1999 in een Libische gevangenis. Ze worden ervan beschuldigd 400 Libische kinderen opzettelijk met het hiv-virus besmet te hebben. Onafhankelijke deskundigen hebben dit als ongegrond bestempeld en gezegd dat de infectie van de kinderen te wijten is aan de gebrekkige hygiënische situatie in het ziekenhuis van de Libische stad Benghazi. Toch werden de ziekenzusters en de dokter in 2004 ter dood veroordeeld.

Dinsdagavond zette de Libische Hoge Raad van Justitie het vonnis om in een gevangenisstraf, nadat de families van de zieke kinderen als tegenzet voor hoge schadevergoedingen afzagen van de uitvoering van de doodsstraf.