Celstraf voor ontwerp van bom op harde schijf

Print
Een 28-jarige Brit op wiens computer plannen waren aangetroffen voor de bouw van een bom is dinsdag in Londen tot drieënhalf jaar cel veroordeeld.
De rechter, Gerald Gordon, zei dat hoewel er geen reden was om aan te nemen dat de man de plannen daadwerkelijk ten uitvoer zou brengen, het bezit van de informatie op zich een overtreding vormt en hij voegde er aan toe: "hoe eerder dat begrepen wordt, hoe beter".

De 24-jarige Nederlandse echtgenote van de veroordeelde is vrijgesproken van de aanklacht dat zij informatie achterhield waarmee een terroristische aanslag voorkomen kon worden. Man en vrouw werden vorig jaar aangehouden op de Londense luchthaven Luton toen zij terugkeerden van een bezoek aan Nederland.

Naast het ontwerp voor een raket zoals die bij aanslagen in het Midden-Oosten wordt gebruikt, trof de Britse politie algemene informatie over explosieven aan op de harde schijf van de man. Hij hield echter vol dat hij nergens vanaf wist en dat hij de computer had uitgeleend aan een vriend die momenteel terechtstaat wegens terrorisme.