Ground-Zero-arbeiders eisen schadevergoeding uit miljardenfonds

Print
Arbeiders, die na de terreuraanslagen van 11 september 2001 bij de opruimwerkzaamheden op Ground Zero ziek zijn geworden, eisen een schadevergoeding uit het verzekeringsfonds van een miljard dollar (circa 725.000 miljoen euro).
Ze beschuldigen het door burgemeester Michael Bloomberg gecontroleerde bestuur van het fonds, hen de gelden te ontzeggen en voor andere doeleinden gebruikt te hebben, berichtte de New York Post. De klacht werd dinsdag bij een rechtbank in Manhattan gedeponeerd.

Het met een miljard dollar begiftigde fonds was in 2003 met federaal geld opgericht om schadeclaims na de terreuraanslagen op het World Trade Center te bekostigen. Tot nu toe is bijna 74 miljoen dollar voor administratieve en proceskosten uitgegeven, maar werd slechts 45.000 dollar uitgekeerd aan een arbeider die van een ladder was gevallen, aldus de klacht. Het rechtsgeding wordt uit naam van drie zieke helpers door een advocatenkantoor gevoerd, dat ook al een gezamenlijke klacht tegen de stad heeft lopen wegens de gebrekkige voorzorgsmaatregelen. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt het kantoor meer dan 9.000 helpers, die tijdens de werkzaamheden ziek zijn geworden.

Advocaat David Worby zei volgens de krant dat het Congres burgemeester Michael Bloomberg een miljard heeft gegeven om zijn eigen fouten en die van zijn voorganger Rudy Giuliani weer goed te maken. "Nu weigert hij het fonds voor zijn eigenlijke doel te gebruiken, namelijk de zieke en stervende helden van 11 september te helpen".

Vele hulpkrachten waren bij de opruimwerkzaamheden wekenlang blootgesteld aan het giftige, asbestbevattende puin van de verwoeste tweelingstorens. Een onderzoek van de circa 20.000 Ground-Zero-arbeiders vorig jaar bracht aan het licht dat meer dan twee derden van hen nog jaren na hun inzet met ademhalingsproblemen kampen. Meer dan 50 helpers zijn aan de gevolgen van de gitfige rook gestorven.