Explosie treft anti-Musharrafbetoging

Print
Bij een bomontploffing middenin een betoging in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn dinsdag zeker 13 mensen omgekomen en 35 andere verwond, zo hebben de Pakistaanse autoriteiten meegedeeld. De manifestatie werd gehouden ter ondersteuning van Iftikhar Mohammed Chaudhry, de door de militaire dictator van het land afgezette voorzitter van het Hooggerechtshof.
Aan de anti-Musharrafbetoging namen enkele honderden mensen deel. De ontploffing, volgens de politie de daad van een zelfmoordenaar, deed zich voor onder het podium waar de ontslagen magistraat de menigte zou toespreken. Een medewerker van Chaudry zei dat de aanslag wel degelijk tegen de regimekritische rechter was gericht. De aanslag past alleszins niet in het rijtje van fundamentalistische represailles na de bestorming vorige week van de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad.
In het ontslag van Chaudry zag de Pakistaanse oppositie een manoeuvre van de dictator om ook na de presidents- en parlementsverkiezingen van eind dit jaar en begin 2008 zowel president als opperbevelhebber van het leger te blijven.