Voetbalbonden ondertekenen charter tegen homofobie in voetbal

Print
Voor de openingsceremonie van de elfde EuroGames in Antwerpen nu donderdag, organiseren de Vlaamse Holebifederatie en de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF) een congres over homofobie in de sport. Onderzoek toont volgens de federaties immers aan dat ongeveer een kwart van de holebi's die sport beoefenen in een reguliere sportclub, hun seksuele geaardheid verbergen.
De Koninklijke Vlaamse Voetbalbond en de Koninklijke Belgische Voetbalbond zullen tijdens het congres alvast een charter ondertekenen waarin zij zich engageren om homofobie in het voetbal te bestrijden en expliciet open te staan voor diversiteit in seksuele geaardheid.

"Holebiseksuele sporters krijgen te maken krijgen met uiteenlopende negatieve reacties zoals schelden en intimidatie in de kleedkamers", aldus de federaties. "Slechts 9,5 pct van de holebi-sportbeoefenaars zou eerlijk zijn over zijn of haar geaardheid en 66 pct licht een beperkt aantal medesporters in."

Met de EuroGames, de Europese sportkampioenschappen voor holebi's en transseksuelen, worden zowat 3.000 deelnemers en bezoekers uit meer dan veertig landen verwacht in de Scheldestad. Volgens de federaties zijn de games niet alleen een groot sportfeest en een manifestatie tegen homofobie in de sport, maar ook een feest voor diversiteit en verdraagzaamheid.

"Homofobie en discriminatie in de sportwereld bestaan wel degelijk. Bekende sporters die hun coming-out als holebi doen, zijn heel zeldzaam. Het is dus logisch dat holebi's die van sport houden, zich verenigen", zegt woordvoerster Mieke Stessens. "Een grote stad die gedurende drie dagen overspoeld wordt door holebi's, is een signaal dat kan tellen."