Gentse Feesten: vuurwerk lokt 20.000 kijklustigen

Het vuurwerk dat zaterdagnacht boven de Watersportbaan in Gent is afgestoken, heeft zowat 20.000 kijklustigen gelokt. Het is traditioneel een van de hoogtepunten tijdens de Gentse Feesten. Er waren geen incidenten en de organisatoren zijn in hun nopjes over het resultaat.

Belga

Door de onweersdreiging werd het afschieten van de pijlen wel vervroegd en het voorprogramma, een luchtballet aan een kraan, werd verschoven tot na het vuurwerk.

"Er was iets mis met de kraan en de computer die haar moest aansturen", aldus feestenburgemeester Lieven Decaluwe (Spirit). Ook al omdat er onweer dreigde boven Gent, werd in extremis beslist het vuurwerk vroeger af te steken en van het voorprogramma een naprogramma te maken.

"Daardoor kon niet echt opgebouwd worden naar het vuurwerk", betreurt Decaluwe. Het bericht werd omgeroepen, maar wie tijdens het vuurwerk aankwam aan de Watersportbaan, was dus niet op de hoogte.

Heel wat van de kijklustigen die op de oevers van de Watersportbaan stonden, trokken massaal weg na de laatste knaller en misten het naspel. Er was ook een venijnige wind komen opzetten, die weinig goeds voorspelde. Toch bleef het tijdens het luchtballet en nog even daarna droog in Gent.

De nationale feestdag werd voor de Gentse Feesten een topdag, met het hoogste aantal bezoekers tot nog toe, zegt de politie. Die gewaagt van 150.000 à 200.000 feestgangers.

Aangeboden door onze partners