Zware tol op de Belgische wegen: al 7 doden en veel verkeersellende

Print
Het weekend van de nationale feestdag is nog maar halfweg, maar er gebeurden vrijdag en zaterdag op de Belgische wegen al tal van ongevallen, met meermaals doden en gewonden en ook met veel verkeersellende tot gevolg. In totaal vielen er al 7 doden en verscheidene gewonden.
Op de E40 richting Brussel was er zaterdagochtend en -middag veel verkeersellende door twee ongevallen. In Lottenhulle, een deelgemeente van Aalter, gebeurde omstreeks 07.30 uur een eerste aanrijding toen een Audi aan hoge snelheid een motorrijder van de weg maaide en vervolgens tegen een vrachtwagen en een auto botste. De motorrijder viel en raakte zwaargewond. Zijn partner reed naast hem op de moto.

Bij de botsing met de vrachtwagen die daarop volgde, viel één dode, de passagier, in de Audi. Daarna botste de auto nog op een andere wagen. Balans: vier voertuigen beschadigd, één dode en drie gewonden. De bestuurder van de Audi was in slaap gevallen. In de staart van de file die zich na dat incident vormde, gebeurde nog een ongeval. Volgens het parket versnelde de bestuurder van een BMW nog net voor een andere auto die wilde invoegen. Hij raakte die wagen, ging tegen de vangrails en kwam uiteindelijk onder een oplegger van een truck terecht. Zijn auto vatte vuur en de bestuurder werd verkoold.

De hele rijbaan van de E40 richting Brussel was zaterdag ettelijke uren versperd. Er stond op een bepaald moment 18 kilometer file. Omstreeks 14.00 uur was de rijbaan opnieuw vrij.

Nog op de E40, maar dan in de richting van Oostende, gebeurde zaterdagochtend een dodelijk verkeersongeluk. Een kleine wagen ging over de kop en kwam tegen een boom tot stilstand. De motor van het voertuig vatte vuur. De passagier kon zich niet tijdig bevrijden en kwam om het leven. De bestuurder, een man, geraakte uit de auto en was bij bewustzijn. Hij werd gewond naar een ziekenhuis overgebracht.

Het ongeval zorgde ook voor verkeersellende. Ter hoogte van het ongeval in Aalter waren er kijkfiles en door het klassieke kustverkeer van dagjestoeristen was het filerijden tussen Merelbeke en Aalter. Een 49-jarige wielertoerist uit het Luikse Somagne kwam zaterdagochtend in Bilzen om het leven nadat hij aangereden werd door een wagen. De bestuurder van de auto was verblind door de zon en week naar het linkerrijvak uit terwijl hij zijn zonneklep naar beneden probeerde te halen. De wielertoerist die uit de tegenovergestelde richting kwam, werd frontaal aangereden en overleed ter plaatse.

Vrijdagmiddag kwamen een moeder en haar twee kinderen om het leven bij een verkeersongeluk op de N14 in Meerle (nabij Hoogstraten). De wagen slipte door te hoge snelheid en kwam op het linkse baanvak terecht. Daar kwam het voertuig frontaal in aanrijding met een vrachtwagen die uit de tegenovergestelde richting kwam. De moeder van 35 was op slag dood. Haar zoontje van vijf stierf even later ter plaatse en haar dochter van zeven overleed in het ziekenhuis.