Brug Grobbendonk mogelijk pas eind september weer open

Print
De beschadigde brug over het Albertkanaal in Grobbendonk zal mogelijk pas eind september weer toegankelijk zijn voor het wegverkeer. Dat is een maand later dan aanvankelijk gedacht werd
. "Het beton dat bij de herstellingswerken gebruikt zal worden, heeft 28 dagen nodig om uit te harden. Zo lang mag er dus geen verkeer over de brug rijden. Na de opening volgt er mogelijk zelfs een verbod voor voertuigen zwaarder dan 30 ton", zegt burgemeester Herman Wouters (Open VLD) na overleg met de dienst Scheepvaart.

Op het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits wil men zich nog niet op die timing vastpinnen. "We hebben een aannemer gevonden die hopelijk eind volgende week al aan de slag zou kunnen gaan. Aan de hand van de technische studie, die weldra wordt afgerond, wordt er samen met hem een planning opgesteld van de werken. Het klopt inderdaad dat het beton een verhardingstijd van 28 dagen heeft, maar om dan al meteen te stellen dat de brug niet voor eind september kan opengaan, is een beetje voorbarig. Alles hangt immers af van de planning en die moet nog opgesteld worden", zegt woordvoerster Cybelle Buyck.

Vorige week maandag reed een te hoge kraanwagen tegen de onderkant van de brug. Drie betonnen dragers en hun kabeldraden, die de stabiliteit van de brug garanderen, raakten beschadigd. De gehavende brug verbindt de Kempense gemeenten Bouwel en Grobbendonk en is daarnaast een belangrijke verbindingsweg tussen Zandhoven en Herentals. Al het wegvervoer wordt lokaal omgeleid. Voetgangers en fietsers mogen nog wel over de brug.