Zwarte dozen in politievoertuigen

Print
Steeds meer politiewagens zijn uitgerust met een "Fleetlogger", een zwarte doos waarop de bestuurder zich met zijn persoonlijke kaart moet aansluiten om het voertuig te laten starten. Het systeem registreert alle parameters in geval van een ongeval en de gegevens over het rijgedrag van de chauffeur.
Het systeem registreert de rijtijden, de snelheid, het krachtig remmen, de afgelegde afstanden en het gebruik van de zwaailichten en de sirene.

Aanvankelijk waren de agenten wantrouwig en noemden ze het systeem "de spion". Na informatievergaderingen voor de politieagenten lijkt hun terughoudendheid verdwenen. De geregistreerde gegevens kunnen immers enkel om een precieze reden bekeken worden.

De lokale politie van Namen gebruikte als een van de eerste zones het systeem. Vervolgens werd het uitgebreid naar verschillende politiezones, zoals Charleroi, Bergen en Brussel, maar niet naar Luik.
Veel Vlaamse politiezones hebben het systeem ook ingevoerd, net zoals bepaalde brandweerkorpsen, waaronder dat van Namen.