Jaarlijks 800 geweldincidenten in Brusselse metro

Print
Jaarlijks vinden in de Brusselse metrostations en -stellen een 800-tal incidenten van verbaal of fysiek geweld plaats. Het gaat dan zowel om geweld tegen MIVB-personeel als tegen reizigers. Dat heeft Belga vernomen van MIVB-woordvoerster Ann Van hamme.
Maandag nam de Brusselse vervoersmaatschappij de eerste van 80 praatpalen in dienst. Via die palen kunnen reizigers onder meer dergelijke incidenten melden.

Volgens de MIVB vonden er in 2006 exact 800 incidenten plaats waarbij een reiziger of een personeelslid verbaal of fysiek werd aangevallen. "Let wel, het gaat alleen om de incidenten die onze Dienst Controle en Veiligheid zelf heeft vastgesteld", zegt woordvoerster Ann Van hamme. "De cijfers waarover de metrobrigade van de federale politie beschikt, zijn daar niet bij maar die overlappen elkaar waarschijnlijk minstens voor een gedeelte."

In de grote meerderheid van de gevallen is het MIVB-personeel doelwit van de agressie, zij werden 608 keer slachtoffer. 192 maal ging het om een reiziger die het mikpunt was. Meestal blijft het geweld ook beperkt tot verbale agressie want in slechts 280 gevallen werd iemand ook fysiek aangevallen terwijl de aanvallers zich 520 maal beperkten tot verbaal misbruik.

Het aantal incidenten blijft de laatste jaren op een status quo, aldus nog Ann Van hamme. "Vorig jaar, in 2005, hadden we vijf gevallen minder, met een totaal van 795, terwijl het er in 2004 748 waren. Het jaar voordien, 2003, waren er nog minder, 726 om exact te zijn maar in 2002 hadden we er dan wel weer 848. We kunnen dus niet echt spreken van een stijgende of dalende tendens. Deze cijfers geven natuurlijk wel geen zicht op de ernst van de incidenten.".