Eindelijk sanering in zicht voor "Zoete dood" Willebroek

Print
De oude industrieterreinen van Willebroek-Noord worden vanaf volgend jaar volledig gesaneerd. Daarvoor zijn dinsdag een protocol en een PPS-contract (Publiek-Private Samenwerking) ondertekend tussen onder meer de gemeente Willebroek, afvalstoffenmaatschappij OVAM, de provincie Antwerpen en waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV.
Op de terreinen van Willebroek-Noord stonden vroeger cokes-fabrieken. De industriegrond staat in de regio bekend als "Zoete dood", omwille van de vervuiling en de zoete geur van de kolen. Het gaat om ongeveer 120 hectare.

De ondertekening is een historische stap in een monsterdossier dat al jaren aansleept. Vanaf 2010, na de sanering, worden nieuwe distributiebedrijven, logistieke bedrijven en kmo's verwacht op de site. "Een impuls voor de tewerkstelling in Willebroek", zegt sp.a-burgemeester Marc De Laet. "Op termijn zullen er honderden nieuwe jobs bijkomen."

Ook worden maatregelen getroffen om de leefkwaliteit in de omgeving van het industrieterrein op te waarderen. "Er komt een afbuffering van de woonwijken, waardoor de geluidsoverlast zal dalen. Ook wordt er gezocht naar andere locaties voor de bedrijven die nu nog in de wijken gevestigd zijn", aldus De Laet.

Ook de verhoging van de bereikbaarheid van het projectgebied is als doelstelling opgenomen in het PPS-contract. Zo komt er een rechtstreekse op-en afrit naar de autosnelweg A12.