Vlaanderen wil naar Hof van Justitie kunnen

Print
Vlaanderen wil direct kunnen aankloppen bij het Europees Hof van Justitie. Dat zegt Vlaams minister van Buitenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois. Hij sprak dinsdag in Gent met de Baskische minister-president Juan José Ibarretxe. Beide zijn regio's met een grote autonomie en eigen wetgevende organen. "Baskenland mag zelf zijn belastingen innen", zei Bourgeois na de gesprekken.
"Maar zij zijn jaloers op Vlaanderen omdat wij internationale bevoegdheden hebben, zelfs op Europees vlak". Vlaanderen wil volgend jaar voorzitter worden van de REGLEG, een politiek samenwerkingsverband van 74 deelstaten en regio's die wetgevende bevoegdheid hebben. Vlaanderen krijgt alvast de steun van Baskenland, zei Ibarretxe.

Beide regio's willen zoveel mogelijk autonomie en zullen op het Europese plan samen nieuwe initiatieven lanceren. Eén daarvan is de mogelijkheid van een regio om naar het Europees Hof te stappen, als Europa bijvoorbeeld sanctioneert wegens te laat omzetten van Europese wetgeving of wegens onterecht verleende subsidies. "Het gaat vaak om Vlaamse bevoegdheden, zoals onderwijs, media, toerisme, visvangst. Maar we zijn gefrustreerd omdat we geen directe toegang hebben tot het Hof", aldus Bourgeois. Ook kan het interessant zijn dat Vlaanderen tussenbeide kan komen in procedures tegen andere lidstaten, procedures die bijvoorbeeld een precedent kunnen scheppen voor andere regio's. Die tussenkomst kan nu ook niet.

Andere verzuchting is de kans voor deelstaatregeringen om aan de alarmbel te trekken als Europa haar bevoegdheden overschrijdt. Als Vlaanderen zich daardoor geschaad voelt, kan het voorlopig zelf geen stappen ondernemen. Er is weliswaar een politiek akkoord op Europees vlak, maar dat moet nog geconcretiseerd worden. Bourgeois en Ibarretxe konden het ogenschijnlijk aardig met elkaar vinden. De Vlaams-nationalist en de voorvechter van meer Baskische autonomie gaven elkaar cadeautjes na afloop van de besprekingen. Bourgeois had een wielertruitje voor zijn collega. "Niet van de Tour de France, natuurlijk. Wel van de Ronde van Vlaanderen", lachte Bourgeois.

Het bezoek van de Baskische minister kadert in de herdenking van de opvang van duizenden Baskische vluchtelingen in België, tijdens de Spaanse burgeroorlog.