Nederlandse fraudeur uitgeleverd aan Belgische gerecht

Print
Het Nederlandse gerecht levert deze week Kelly Seamus aan ons land uit. Dat gebeurt op vraag van enkele Brusselse onderzoeksrechters. Seamus zou bijna vijftig Belgische bedrijven hebben gebruikt om voor miljoenen euro's belastingfraude te plegen. Een van die bedrijven was dat van Woestijnvis-topman Wouter Vandenhaute.
De Brusselse openbaar aanklager vorderde vorige maand al vijf jaar effectieve celstraf voor de 55-jarige Nederlander. In 1997 is Wouter NV, het bedrijf van Wouter Vandenhaute dat toen geen commerciële activiteiten meer uitvoerde en alleen nog geld in kas had, verkocht aan en beland bij Seamus en zijn bedrijven Shoko Holdings en Shoko Investments. Seamus liet de firma failliet gaan en betaalde nooit de verschuldigde belastingen op het kasgeld in de firma.

Volgens de openbaar aanklager speelden de verkopers en Seamus onder een hoedje. De verkopers verkochten de firma voor een hogere prijs dan de uitstaande belastingschulden toelieten en konden na de verkoop nieuwe afschrijvingen doen.

Seamus zou een commissie hebben gekregen voor zijn rol in de constructie. Maar Vandenhaute en zijn financieel adviseur argumenteren dat ze de firma destijds te goeder trouw hebben verkocht en niet wisten wat Seamus er mee zou doen.

Seamus zou in ons land van 1997 tot en met 2001 zo bijna vijftig firma's hebben gebruikt om frauduleuze kasgeldconstructies op poten te zetten. Dat ging van brouwerijen en drukkerijen over immobiliënkantoren tot verzekeraars en metaalverwerkende fabrieken.

Seamus is onlangs in Nederland opgepakt. Hij tekende beroep aan tegen zijn uitlevering aan ons land, maar dat is afgewezen