Hoge Raad Justitie waarschuwt voor chaos door nieuwe wetten

De Hoge Raad voor de Justitie verwijt minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) "onbehoorlijk bestuur". In een brief aan Onkelinx waarschuwt de Hoge Raad dat enkele wetsontwerpen die de minister net voor de verkiezingen nog snel liet goedkeuren, de rechtspleging in een chaos zullen storten.

Belga

"De magistratuur is gewoon niet klaar om die wetten uit te voeren", verklaart Geert Vervaeke van de Hoge Raad. De Hoge Raad voorspelt een berg procedureconflicten. "Dit getuigt niet van behoorlijk bestuur en draagt niet bij tot een beter vertrouwen van de burger", zo luidt het in de brief aan Onkelinx.

Het gros van de nieuwe wetsartikels wordt van kracht op 1 september. "Ze vereisen diepgaande organisatorische afspraken in de rechtscolleges. Gelet op de timing kunnen die onmogelijk worden gemaakt", besluit de Hoge Raad.

Volgens Vervaeke, die vanaf september voorzitter wordt van de Hoge Raad, is het kalf al verdronken. "Deze regering van lopende zaken zal niet meer ingrijpen. Maar met deze brief geven we uiting aan de massale noodkreten die we al ontvingen vanuit de magistratuur", stelt hij.

De woordvoerster van minister Onkelinx kon maandag nog niet zeggen of er nog ingrepen mogelijk zijn om een chaos te vermijden.