UHasselt werkt mee aan onderzoek rond plastic zonnecellen

Print
De Universiteit Hasselt in Diepenbeek coördineert een onderzoek naar de toepassingen van plastic zonnecellen. Die kunnen een oplossing bieden voor de toekomstige energiebehoefte.
Aan het onderzoek werken behalve de Universiteit Hasselt, ook het Europese onderzoekscentrum IMEC, de Katholieke Universiteit Leuven, de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen mee.

De raad van bestuur van het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT) heeft het projectvoorstel "PolySpec" goedgekeurd binnen het financieringskanaal Strategisch Basis-Onderzoek, zo deelt de Universiteit Hasselt dinsdag mee.

Het project bouwt voort op een onderzoek dat het IMEC, de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen in 2003 uitvoerden naar de ontwikkeling van op plastics gebaseerde zonnecellen. In het kader van dat project werden zonnecellen ontwikkeld met een efficiëntie van bijna 5 procent.

In het project "PolySpec" zal getracht worden om concepten te ontwikkelen die leiden tot het gebruik van zonnecellen buitenshuis.
"De verwachting is dat dit project zal leiden tot de ontwikkeling van materialen en processen die de productie van zeer goedkope zonnecellen mogelijk maakt. In die zin zal het project ook een bijdrage kunnen leveren tot het oplossen van onze toekomstige energiebehoefte", zo zegt projectcoördinator Dirk Vanderzande van "PolySpec".