UZ Leuven gaat van start met robotchirurgie

Print
Het UZ Leuven maakt sinds eind juni bij operaties gebruik van robotchirurgie. Na een voorbereiding die vier jaar in beslag nam, werd het Da Vinci-S Surgical System aangekocht en in gebruik genomen.
Robotgeassisteerde chirurgie verfijnt de bestaande chirurgie en betekent minder postoperatieve pijn, een sneller herstel en een beter esthetisch resultaat dan bij klassieke operaties.

Operaties die met het nieuwe systeem kunnen worden uitgevoerd, zijn bijvoorbeeld de verwijdering van de blaas in geval van blaaskanker, de verwijdering van de baarmoeder, het herstellen van lekkende hartkleppen, bypaschirurgie of het verwijderen van gezwellen in de thorax. "De operatie wordt niet zelfstandig uitgevoerd door de robot. Deze volgt enkel de bewegingen van de chirurg aangestuurd via een bedieningsconsole", aldus het UZ.

De aankoop kwam tot stand in nauwe samenspraak met de verschillende heelkundige diensten, de burgerlijk ingenieurs van de K.U.Leuven en het trainingscentrum voor heelkundige technologieën. De implementatie van het toestel vergde heel wat voorbereiding omdat het een nieuwe benadering van opereren impliceert met gevolgen voor de uitoefening van verschillende functies in de operatiekamer.