Eten achter het stuur is even gevaarlijk als gsm-en

Print
Met de gsm bellen als je een auto bestuurt is al enkele jaren verboden en dus strafbaar, al zou je dan niet altijd zeggen. Maar volgens de Independent on Sunday is eten of drinken achter het stuur zeker even gevaarlijk. Dus is er in Engeland een campagne op komst om ook dat te verbieden.
Onderzoekers aan de Brunel-universiteit creëerden in de rij-simulator een reeks doorsnee-situaties waarmee automobilisten in het stadsverkeer voortdurend worden geconfronteerd. Op bepaalde punten tijdens deze 9 minuten durende test kregen de proefpersonen opdracht iets te eten of te drinken. Ook werden de 'bestuurders' regelmatig in een of andere noodsituatie gezet. Daaruit bleek dat, wanneer er op dat moment niet gegeten of gedronken werd, de bestuurder daar zonder kleerscheuren uitkwam. Maar etende automobilisten veroorzaakten in dezelfde omstandigheden 17 maal een ongeval.

'De resultaten van deze studie versterken het argument dat eten of drinken achter het stuur eten en drinken terwijl je een auto bestuurt negatieve effecten heeft op rijgedrag en veiligheid. Omdat bestuurders zich daar niet bewust van zijn, hebben ze niet de neiging om hun eetgedrag te veranderen, maar zullen ze eerder hun rijstijl aanpassen. Dat is geen probleem onder normale omstandigheden, maar in een plotse crisissituatie die een snelle reactie vereist, is de chauffeur dan minder goed in staat om te doen wat hij moet doen. Ons voorstel is dan ook dat eten en drinken achter het stuur beperkt dient te blijven tot de parking bij een benzinestation langs de weg' aldus de studie.