De zeven nieuwe wereldwonderen bekendgemaakt

Print
Gisteren werden in Lissabon de 'zeven nieuwe wereldwonderen' bekendgemaakt. De verkiezing is het initiatief van een Zwitserse vereniging.
De vereniging werd opgericht door Bernard Weber, een cineast en avonturier die met het idee kwam de lijst van de zeven wereldwonderen uit de oudheid aan te vullen met zeven nieuwe. Er werd een selectie van 21 sites geselecteerd. Meer dan honderd miljoen mensen brachten hun stem uit op het internet of via de telefoon.

De winnaars die vandaag werden bekendgemaakt, zijn de Grote Muur in China, de Petra-site in Jordanië, het standbeeld 'Christus de Verlosser' in Rio de Janeiro, de Inca-ruïnes van Machu Picchu in Peru, de oude Maya-site van Chichen-Itza (Mexico), het Colloseum te Rome en het Mausoleum van de Taj Mahal.

De Zwitserse vereniging die de verkiezing organiseerde, werd gefeliciteerd door de Portugees Diogo Freitas do Amaral, voorzitter van de erecommissie van dit evenement.

Hij noemde het een opmerkelijk gebeuren mits het de eerste keer in de geschiedenis is dat de hele wereldbevolking over de selectie mee heeft kunnen oordelen. Unesco, die het wereldpatrimonium beheert, besliste volledig afstand te nemen van het initiatief. Het gebeuren werd opgeluisterd door de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez en kon op veel mediabelangstelling rekenen.