Live Earth-concerten van start in Sydney en Tokio

Print
In het Australische Sydney is zaterdagochtend het startschot gegeven voor de acht 'Live Earth'-concerten die vandaag wereldwijd plaats hebben. Het kruim van de internationale muziekwereld treedt op om mensen te mobiliseren tegen de opwarming van het klimaat. Ook in Tokio is het Live Earth-concert al begonnen.
In het Aussie Stadium in Sydney werd het evenement geopend met een traditionele welkomstdans van de Aboriginals. Zes Aboriginals voerden een ballet uit. Daarna verscheen de Amerikaanse vice-president Al Gore, een van de drijvende krachten achter het project, op een groot scherm om de concerten officieel te lanceren. "Bedankt om vandaag gekomen te zijn", zo zei hij tot de toeschouwers in het Aussie Stadium, waar een vijftigduizend mensen verwacht worden.

Ook in Tokio is Live Earth al begonnen. Meer dan 10.000 bezoekers stroomden toe in de beurshal Makuhari aan de rand van de stad. 's Avonds heeft in Japan een tweede Live Earth-concert plaats in Kyoto.

Verder zijn er zaterdag ook concerten in Shanghai, Hamburg, Londen, Johannesburg, New York en Rio de Janeiro. Op het nippertje werd ook Washington nog toegevoegd, met optredens van onder ander Madonna, The Police en Metallica. Er is zelfs een concert voorzien van een amateurgroep in de Britse wetenschappelijke basis op Antarctica, waarmee het evenement zich uitstrekt over alle continenten. De Live Earth-concerten worden wereldwijd op televisie uitgezonden.