Luc Nilis speelt de volgende 2 seizoenen voor Aston Villa: "Dit is de juiste keuze"

Print
BIRMINGHAM - Even over één uur gisterenmiddag tekende Luc Nilis in Villapark een contract dat hem de volgende 2 seizoenen aan de Premier League-club Aston Villa bindt. De onderhandelingen om de laatste details af te ronden namen gisterenmiddag nog meer dan twee uur in beslag. Daarna keek Nilis opgelucht naar wat zijn nieuwe ploegmaats te bieden hadden tegen Arsenal. Vandaag moet hij zich weer concentreren op PSV. Nilis wil enkel met de titel afscheid nemen in Eindhoven.
BR>"Het zijn nog spannende laatste uren geworden," zegt Nilis. "Ik wilde enkel tekenen als ook de laatste details in orde kwamen. Mijn zaakwaarnemers Dirk Degraen en Dieudonné Vanlee hebben schitterend werk geleverd en er alles doorgesleurd."

Volgens plaatselijke kranten gaat Nilis hier de volgende 2 seizoenen zowat 1 miljoen BEF per week verdienen. Aston Villa had het echtpaar Nilis dan ook als echte prinsen ontvangen. In een schitterend hotel aan de wereldberoemde Belfry Golfcourt. Het hele verblijf stond er een clubman ter beschikking. "Gewoon schitterend hoe wij hier zijn opgevangen. Alles was perfect geregeld. Dit bevestigt dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Aston Villa is een subtopper in de Premier League, maar staat organisatorisch zeker dicht bij de top."

Warmte


Zaterdagvoormiddag maakte Nilis kennis met The Bodymoor Heath Training Ground, het trainingscentrum van Aston Villa even buiten Birmingham. Nilis fluit zachtjes tussen de tanden als hij er aankomt. "Dit lijkt op het PSV-complex, alleen is het veel groter. Een synthetisch en een overdekt veld, een volledig uitgeruste medische ruimte... Ze weten waar ze mee bezig zijn. Maar het belangrijkste vind ik toch dat het complex de rust en de warmte uitstraalt die ik van bij PSV ken."
Nilis wordt ook uitgenodigd op het bureau van manager John Gregory voor een gemoedelijke babbel. Achter het bureau van de manager hangt een bord dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: onder de titel first team staan de namen van de spelers van de eerste ploeg. In de volgende kolom zet Gregory de namen van de invallers onder de titel the muppets. Daarna volgen the babies, de beloften, maar vooral de laatste kolom maakt indruk want daarin staan the lazy and the sick. Netjes gerangschikt met naam en toenaam.

Carwash


Luc Nilis doorstaat probleemloos de medische testen. Bij het buitenkomen blijkt dat hij nog een onderdeel van het trainingscomplex over het hoofd heeft gezien: de carwash. Een goede ziel heeft net de auto van de manager gewassen. Even later rijdt hij de Jaguar coupé terug tot voor het bordje manager. De achtergrond van het bordje is paarsrood, de letters zijn in hemelsblauw. De clubkleuren, Aston Villa heeft stijl. Even later verlaten de spelers één voor één het complex. Trouwe volgelingen van the boss, bijna allemaal rijden ze met een Jaguar coupé. Luc Nilis fluit voor een tweede keer. Zijn vrouw Patsy heeft echter meer realiteitszin en merkt onmiddellijk op dat er onmogelijk 3 kinderen op de achterbank kunnen. "Dan moet de jeep maar meekomen vanuit België."

Kasteel


Die auto's doen Nilis eraan denken dat er nog enkele details moeten geregeld worden voor hij zijn tweejarig contract zal tekenen. De PSV-spits zondert zich dan ook even af met zijn zaakwaarnemers van SEM. Die details worden nog wat groter als het echtpaar Nilis in de namiddag van een zoektocht naar een huis terugkeert. "We zijn in Four Oaks en in Little Aston gaan kijken. Op 10 minuten van het trainingscentrum. Wat je daar allemaal ziet... Stukken grond waarvan je het einde nauwelijks kan inschatten. Tien slaapkamers met evenveel badkamers... En wij dachten dat wij in België een groot huis hebben. We moeten alleszins voldoende slaapkamers hebben want we verwachten veel bezoek. Zaventem ligt maar op een uurtje vliegen. Maar ze kennen hier wel de prijs."
De club heeft Luc Nilis aangeraden een huis te kopen, in Engeland altijd een schitterende belegging. Vooral het huis van zijn toekomstige ploegmaat Benito Carbone maakt indruk. "Carbone gaat verhuizen. Zijn vrouw kan hier niet aarden en is teruggekeerd naar Italië. Hij heeft zijn oog laten vallen op iets nieuws... zeg maar bijna een kasteel. Maar Carbone is nooit thuis. Sedert zijn vrouw weg is, woont hij op een flatje in de stad. De club moet iedere dag iemand sturen om zijn postbus leeg te halen. Daar denkt hij gewoon niet aan."

School


"Al de spelers van Aston Villa wonen in Four Oaks of Little Aston. Hun kinderen gaan er ook naar school. Arne (9), Caro (7) en Jana (4) kunnen er naar dezelfde school. Dat is al een geruststelling. We kiezen voor een gewone public school omdat de kinderen zich daar het snelst aanpassen, zo wordt ons hier toch gezegd. Maar er is een wachtlijst. We zullen de voorzitter straks daarover moeten aanspreken."
's Avonds is er inderdaad een etentje voorzien met de steenrijke voorzitter Doug Ellis. Een man van 75, die geen enkele tegenspraak duldt en onmetelijk rijk is geworden als bankier, immobiliën-makelaar en krantenuitgever. Zoals op voorhand afgesproken, laten Luc en Patsy Nilis de man zijn levensverhaal vertellen. Ruim 12 uur later is Nilis van Aston Villa.

Voor 1,3 miljard transfers


Aston Villa is een club die het geld flink laat rollen. Villapark telt 40.000 plaatsen en die zijn bijna altijd uitverkocht. Deze zomer starten de werken om de capaciteit op te drijven tot 50.000. De club sloot onlangs een nieuw televisiecontract af van 1,2 miljard BEF. Die inkomsten zijn ook nodig want manager John Gregory wil via de Uefabeker Europees voetbal afdwingen en kijkt daarbij op geen frank. Sedert hij in 1998 de sportieve baas werd bij Aston Villa, gaf hij al een slordige 1,3 miljard BEF uit. De duurste transfer was die van de inmiddels afgekickte Paul Merson, die voor 500 miljoen BEF naar Villapark kwam. Deze zomer haalde Gregory Dion Dublin weg bij Coventry voor 400 miljoen BEF. Een schot in de roos, Dublin scoorde 9 keer in 7 wedstrijden. Daarna brak hij tijdens een wedstrijd zijn nek en is nu out tot het einde van het seizoen. Toch houdt Gregory de financiële balans in evenwicht. Aston Villa verdiende immers goed aan de transfer van Dwight Yorke, die voor 850 miljoen BEF naar Manchester United verkaste. John Gregory volgt alle wedstrijden van zijn team vanuit de tribune. Vorig jaar werd hij door de Engelse voetbalbond voor 6 weken verbannen naar de tribunes. Aston Villa won die 6 matchen op rij. Sedertdien zie je hem nooit meer langs de lijn.

"Nilis is een gentleman"


Aston Villa-manager John Gregory is in de wolken over de transfer van Nilis. "Ik volg hem al lang. Luc is een echte gentleman, die helemaal bij deze club past. Bovendien is hij ook een schitterende voetballer. Zijn technische bagage vergelijk ik met die van Bergkamp en Yorke. Hij kan ons veel bijbrengen, zeker nu onze voorzitter einde volgend seizoen in de Champions League wil. Ik verwacht niet dat Nilis hier 70 à 80 wedstrijden per seizoen speelt. Dat kan gewoon niet. We werken met de spelerskern van 25 man. Nilis moet best in staat zijn zich in mijn selectie op te dringen."

"Genk aarzelde te lang"


"Als Racing Genk bij de eerste contacten echt had doorgeduwd, dan speelde ik volgend seizoen wellicht in het Fenix-stadion", zegt Luc Nilis. "Maar het heeft zo moeten zijn. Ik zit nu bij Aston Villa, een club die na 8 formidabele jaren Anderlecht en 6 bij PSV in het rijtje past. Achteraf gezien, ben ik blij dat het Genk niet werd. Ik zat toch met de nodige vragen in mijn achterhoofd. De mensen zouden enorm veel van mij hebben verwacht. De druk zou verschrikkelijk groot zijn geweest. Ik heb mij dikwijls afgevraagd: waarom zou ik dit nog doen? Toch blijft Genk mijn club in België."
"Vooral de beslommeringen rond de transfer hebben mij doen twijfelen. Ineens werd de deadline op 1 februari gesteld, terwijl ik met voorzitter Troonbeekx tot twee keer toe 6 februari was overeengekomen. Plots was er Aston Villa en manager Gregory maakte een correcte indruk op mij. Na 3 dagen Birmingham is die indruk nog versterkt. Ik heb hier een goed gevoel bij. Aston Villa is geen ploeg van vedetten, maar wel een familiale club. Zoals PSV, en in die omstandigheden voel ik mij goed. Manager Gregory staat ook voor het Europese voetbal met veel combinaties. Het Engelse voetbal heeft enorm veel uitstraling en de supporters respecteren de spelers altijd. Dit moet een goeie keuze zijn."