Voor het eerst sinds 1918 sneeuw in Buenos Aires

Print
Voor de eerste keer in 89 jaar heeft het maandag in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gesneeuwd. Midden in de winter op het zuidelijk halfrond bleef de sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt weliswaar niet liggen, maar de bewoners van de miljoenenstad reageerden deels verbijsterd.
Buschauffeurs bleven gewoon staan om samen met hun passagiers de sneeuwvlokken met de hand te vangen, voetgangers stonden midden op straat stil en staarden naar de hemel en kinderen huppelden opgewonden door de straten heen en weer. Wie een fototoestel bij had, probeerde snel een paar kiekjes van het ongewone weerfenomeen te maken.

Het zuiden van Zuid-Amerika beleeft momenteel de koudste winter sinds lange tijd met temperaturen in Patagonië van meer dan 20 graden onder nul en zware sneeuwval in de Andes. Tientallen mensen werden al het slachtoffer van de koudegolf. De meesten stikten in hun slaap door de uitwasemingen van defecte houtkachels of gasradiatoren. Verschillende daklozen stierven aan onderkoeling.
De industrie lijdt vooral in Argentinië aan energierantsoeneringen waarmee het hoge verbruik in de woningen moet gecompenseerd worden.