Raakt de Queen haar zwanen kwijt?

Print
De nieuwe Britse eerste minister Gordon Brown heeft zich voorgenomen het landsbestuur democratischer te maken. Daar kan niemand op tegen zijn, maar nu blijkt dat dit ook gevolgen kan hebben voor de beroemde zwanen op de Theems is er wel wat wenkbrauwengefrons, zo meldt de Sunday Telegraph. Van koningin Elizabeth bijvoorbeeld, want tot dusver zijn die zwanen haar privé-eigendom.
Een eeuwenoud 'Koninklijk Prerogatief', dat dateert van eind 12de eeuw, bepaalt namelijk dat de witte en zwarte zwanen die ronddobberen op de Theems het persoonlijk bezit zijn van de 'seigneur of the Swans', met andere woorden: het staatshoofd. Bij de verantwoordelijkheden die aan deze erefunctie zijn verbonden behoort ook het 'uppen', een ceremonie die elk jaar eind juli wordt gehouden en waarbij de zwanen worden gevangen, gewogen, zonodig medisch verzorgd en geringd.

Leuke, typisch Britse traditie, zult u zeggen. Maar dat is buiten de hervormingsdrang van de regering-Brown gerekend. De premier wil namelijk niet alleen zorgen voor meer democratisch gewicht door het parlement meer bevoegdheden te geven (bijvoorbeeld over de beslissing om oorlog te voeren, die enkele jaren geleden in Irak door premier Blair eigenhandig werd genomen). Maar daarnaast is men van plan komaf te maken met een aantal (te) archaïsche gebruiken die kaderen in het Koninklijk Prerogatief, en dat zou wel eens een einde kunnen betekenen van het koninklijke statuut van de Theems-zwanen.

Maar dat is nog niet zeker. Regeringskringen lieten desgevraagd weten dat de unieke status van de zwanen gehandhaafd zou kunnen blijven 'als er praktische voordelen aan zijn verbonden' en dat er over alle aspecten die het koningshuis betreffen, consultaties worden gehouden met het paleis.