Wereldvoedselprogramma waarschuwt voor hongersnood in Somalië

Print
In het door een burgeroorlog verscheurde Somalië dreigt volgens het Wereldvoedselprgramma van de Verenigde Naties (WFP) een rampzalige droogte. In het zuiden en het midden van het Oost-Afrikaanse land zijn deze en volgende maand mislukte oogsten op komst, deelde de organisatie dinsdag in Nairobi mee.
Voor de ondersteuning van de bevolking met levensmiddelen uit het buitenland moeten dringend voorraden geleverd worden. Tot het einde van het jaar is 26.500 ton ter waarde van 14,2 miljoen euro nodig om een miljoen mensen te helpen.

Zonder extra steun kan de organisatie reeds in oktober 8.500 ton levensmiddelen tekort komen, waarschuwde de voor Somalië bevoegde directeur Peter Goossens. Het transport van de goederen naar de hulpbehoevenden duurt drie tot vier maanden. Ook vormt het groeiende aantal aanvallen door piraten voor de kust van de Hoorn van Afrika steeds meer een probleem, omdat bijna 80 pocent van de vracht van het wereldvoedselprogramma wordt verscheept.
Tot de voornaamste sponsorlanden voor Somalië behoren de Verenigde Staten, Canada, Nederland en Duitsland. In Somalië woedt sinds het einde van de dictatuur in 1991 een burgeroorlog.

De door Ethiopische bezettingstroepen gesteunde overgangsregering kon tot op heden geen einde maken aan de anarchie. Een zondag begonnen verzoeningsconferentie van de rivaliserende stamhoofden zal donderdag voortgezet worden.

De hoop op vrede is in elk geval gering omdat de aanhangers van de afgezeete Unie van Islamitische Rechtbanken, wier bomaanslagen bijna dagelijks slachtoffers maken, niet mee aan tafel (mogen) zitten. Ook dezer dagen maakte het Somalische persagentschap Shabelle gewag van nieuwe doden en gewonden in de hoofdstad Mogadishu.