Giftige stoffen vrij bij brand Roermond - update

Print
Bij het bedrijf KOMA aan de Energieweg in het Nederlands-Limburgse Roermond brak dinsdagmiddag brand uit. Bij de brand waren ook gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar buiten het afgezette rampgebied aan het industrieterrein Roerstreek werden geen te hoge concentraties gemeten.
De zeer geringe concentraties rookgassen konden buiten het rampgebied een lichte prikkeling van de slijmvliezen veroorzaken. De concentraties gaven geen aanleiding tot extra maatregelen, zoals het sluiten van ramen en deuren. De bewoners hoeven zich geen zorgen te maken. Dat maakte de politie Limburg-Noord bekend.

De brandweer heeft voortdurend de vrijgekomen gassen gemeten in het rampgebied en in het gebied tussen Thuserhof, Asenray en de Duitse grens. Alle medewerkers van het bedrijf KOMA waren in veiligheid gebracht. Ook het personeel van de bedrijven ernaast werd geëvacueerd. Er vielen geen gewonden. De brandweer van Roermond en andere korpsen uit Midden-Limburg, een deel van Zuid-Limburg, Maastricht en Duitsland werden ingezet om het vuur te bestrijden. Rond 15.15 uur hadden de spuitgasten de bedrijfsbrand onder controle.

De schade loopt volgens de directeur van KOMA in de tientallen miljoenen euro. De brand is veroorzaakt door ontploffende gasflessen, die bij dakwerkzaamheden gebruikt werden. KOMA ontwerpt en produceert isolatiepanelen, aggregaten, verdampers- en schakelapparaten. Het bedrijf stelt 110 mensen tewerk.