Chinees ter dood veroordeeld in zaak slavenarbeid

Print
In de zaak van de slavenarbeid in steenbakkerijen in het noorden van China hebben dinsdag achtentwintig mensen een celstraf gekregen. Daarnaast is een man ter dood veroordeeld. Dat meldt de vice-voorzitter van het Hooggerechtshof in Shanxi.
Zhao Yanbing, een bediende van een steenbakkerij in de provincie Shanxi, kreeg de doodstraf. Hij is schuldig bevonden aan het opzettelijk verwonden van een arbeider. Hij sloeg de man, die in zijn ogen te traag werkte, met een schop. De arbeider overleed een dag later aan zijn verwondingen.

De ploegbaas van de steenbakkerij, die eveneens terecht stond voor het vrijwillig toebrengen van verwondingen, kreeg levenslang. De baas, zoon van een lokale verantwoordelijke van de communistische partij, moet negen jaar de cel in.

In totaal zijn negenentwintig mensen veroordeeld. De straffen gaan van achttien maanden cel tot levenslang in zeven dossiers van uitbuiting en mishandeling van arbeiders. De strafmaat voor twaalf anderen in vijf dossiers zal de volgende dagen bekend gemaakt worden.

Het schandaal brak uit in juni toen de politie honderden slaven bevrijdde, onder wie ook kinderen, die werden uitgebuit in steenbakkerijen in Shanxi en de naburige provincie Henan. Heel wat kinderen zouden met dat doel ontvoerd zijn.

Uit het onderzoek bleek dat ook lokale verantwoordelijken van de communistische partij bij de zaak betrokken waren. De disciplinaire commissie van de partij maakte maandag bekend dat vijfennegentig kaderleden gestraft zullen worden voor de zaak.