Families slachtoffers aidszaak Libië ontvangen schadevergoeding

Print
De families van de Libische kinderen die besmet zijn met het aidsvirus, zijn hun schadevergoedingen beginnen te krijgen. Dat heeft de woordvoerder van de families dinsdag laten weten.
De families krijgen de schadevergoeding van 1 miljoen dollar per kind in baar geld. De schadevergoedingen komen er in ruil voor een annulering van de doodstraf voor de Bulgaarse verpleegsters en een arts. Zij worden verantwoordelijk geacht voor de besmetting van de Libische kinderen.

De families hadden zondagavond laten weten akkoord te gaan met de schadevergoeding. Volgens de woordvoerder zijn er bijna 460 slachtoffers. Een twintigtal moeders raakte besmet door hun kinderen. Zesenvijftig kinderen zijn intussen overleden.
De Libische Opperste Raad van de Juridische Autoriteit buigt zich dinsdag over het lot van de vijf Bulgaarse verpleegsters en de arts.

Het Hooggerechtshof bevestigde vorige week de terdoodveroordeling voor de verpleegsters en de arts, maar de Opperste Raad heeft de macht om een uitspraak van het Hooggerechtshof te wijzigen of te annuleren.