Witte Huis minimaliseert conclusies van rapport over Irak

Print
Het Witte Huis heeft bij monde van woordvoerder Tony Snow de conclusies geminimaliseerd van een pessimistisch (interim-)rapport van het Pentagon over Irak dat deze week nog aan het Congres wordt voorgelegd.
R>
In het kader van het politiek compromis tussen het Witte Huis en het door de Democraten gecontroleerde Congres omtrent de financiering van de oorlog, dient het Pentagon voor 15 juli een voortgangsrapport over Irak voorleggen aan de volksvertegenwoordiging. Aan de Iraakse regering zijn 18 eisen gesteld in ruil voor financiering.

Volgens in de Amerikaanse pers verschenen uittreksels van dit rapport heeft de door president George Bush in februari bevolen uitbreiding van de Amerikaanse troepen in Irak op het terrein (de zogenaamde "surge") niet veel uitgehaald. De Irakezen" zijn nog niet in staat zelf de veiligheid te verzekeren".

Op televisiestations zei woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis dat het rapport slechts een "snapshot is van het begin van de troepenreorganisatie" in Irak. "Er zijn nu twee weken dat de troepenverhoging operationeel is. Wij willen nu kijken of die verhoging werkt. We zijn nog maar aan het beginpunt".

Het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken omtrent de nieuwe strategie in Irak en het rapport kan niet worden gebruikt door critici die een terugtrekking van de soldaten uit Irak eisen, aldus de woordvoerder.

"Sommige mijlpalen zijn bereikt, sommige niet", zei Snow. "Mijlpalen zijn geen manier om uit te vissen hoe uit Irak terug te trekken. Het is een middel om uit te vinden hoe we vooruitgang boeken in Irak". Hij zei ook dat Bush nog steeds niet van plan is een deadline te stellen voor het terugtrekken van troepen. "De president wil troepen terughalen wanneer de bevelhebbers op het terrein denken dat het gepast is dit te doen".

In september moet het ministerie van Defensie met een nieuw rapport komen.