Verliefde astronaute wou klaarheid scheppen in driehoeksverhouding

Print
In het relatiedrama rond de ondertussen ontslagen Amerikaanse astronaute Lisa Nowak heeft het parket van Orlando tegen de wil van de verdediging in een politieverhoor vrijgegeven. Er staat in dat zij met een rivale in de liefde voor een andere astronaut, Bill Oefelein, "klaarheid wou scheppen" in de bizarre driehoeksverhouding.
Nowak (44) werd op 5 februari gearresteerd nadat zij in een ruk met haar auto van Houston in Texas naar Orlando in Florida was gereden om daar op de luchthaven haar liefdesrivale Colleen Shipman te treffen. Zij spoot de vrouw, die op de lanceerbasis Cape Canaveral werkt, pepperspray in het gezicht.

Uit een 72 bladzijden tellende transcriptie van haar verhoor blijkt dat Nowak naar eigen zeggen alleen maar wou praten met Shipman. Zij wou weten waar ze stond in de driehoeksverhouding en wou haar rivale vertellen over haar relatie met haar collega. Die heeft de politie verteld twee jaar een relatie met Nowak te hebben gehad, maar er een punt te hebben achtergezet, niet lang nadat hij een verhouding met Shipman was begonnen.
"Ik wilde weten waar zij (Shipman) staat en of zij er een idee van heeft of ik daar bij pas of niet", zo staat in het proces-verbaal.

Bovendien wou de vrouw, die zowat een jaar geleden met het ruimteveer Discovery heeft gevlogen, van Shipman weten of die van haar bestaan op de hoogte was. "Ik had geen plan, ik wilde enkel dat ze met me sprak" en "ik wou dat ze het wist". Op de vraag of het voor Oefelein aanvaardbaar was met hen beiden te daten, zei ze dat een driehoeksverhouding alleen maar niet kan indien niet alle betrokkenen het weten.

Zij ontkende vier keer met een stellig "neen" dat zij van plan was Shipman met een hamer te vermoorden indien ze niet wou praten. Tevens vertelde zij dat niet Oefeleinn, maar haar eigen man haar heeft gekwetst. "Mijn man is de enige die mijn hart heeft gebroken, ik denk over de jaren heen". De moeder van drie kinderen heeft haar huwelijk volledig afgesloten.

Haar proces begint op 24 september. De NASA heeft haar een maand na haar arrestatie ontslagen en stuurde Oefelein begin juni wandelen. Oefelein en Shipman zijn een stel gebleven.