Iran bevestigt steniging man wegens overspel

Print
De Iraanse autoriteiten hebben dinsdag bevestigd dat een wegens overspel veroordeelde man vorige week ter dood is gebracht door middel van steniging. Regeringswoordvoerder Ali Reza Jamshidi zei dat de veroordeelde, Jafar Kiani, donderdag in het dorp Aghchekand, tweehonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran, ter dood was gebracht. Het is jaren geleden dat van officiële zijde zo'n terechtstelling is erkend.
Doodvonnissen worden in Iran uitgevoerd nadat zij door het hooggerechtshof zijn bevestigd. Jamshidi weidde niet uit, maar volgens de sharia wordt een mannelijke veroordeelde tot zijn middel begraven en een vrouwelijke tot haar nek. Op overspel staat volgens de sharia steniging.

Twee weken geleden, na protesten vanuit de internationale gemeenschap, besloten de autoriteiten de terechtstelling van Kiani en diens vrouwelijke partner, Mokarrameh Ebrahimi, op te schorten. Of al een datum voor de steniging van Ebrahimi is vastgesteld is onbekend. Het paar zou elf jaar gevangen hebben gezeten.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Louise Arbour van de Verenigde Naties veroordeelde de voltrekking van het vonnis. Arbours woordvoerder José Diaz zei dat de steniging kennelijk had plaatsgevonden ondanks een moratorium op deze straf sinds 2002. Diaz noemde de steniging een "duidelijke schending van het internationaal recht".