Honderden Chinese katten van de kookpot gered

Print
Chinese kattenliefhebbers hebben met een razendsnel opgezette online-actie achthonderd katten van een wisse dood in de kookpot of wok weten te redden. Dat heeft het Chinees Dagblad dinsdag gemeld.
De actie werd vrijdag in gang gezet door de veterane kattenredster Duo Zirong, toen zij een vrachtwagen met levende katten door de politie tot stoppen liet brengen op een parkeerplaats in een voorstad van Shanghai. Het nieuws hierover verspreidde zich als een lopend vuurtje op het internet en alom deden kattenvrienden donaties om de hele lading in een keer op te kunnen kopen. Enkele uren later was het benodigde bedrag, een kleine duizend euro, bijeengebracht en konden de katten worden vrijgelaten.

"Ze waren zo bang", zei Huo Puyang, een van de redders. "Sommige beten mensen toen die ze uit hun kisten bevrijdden. En sommige houden zich nog steeds schuil in donkere hoekjes en komen er zelfs voor eten niet uit", omschreef ze de toestand van de dieren.

Kattenvlees geldt in het zuiden van China als een delicatesse. Op markten worden ze levend verkocht en ter plekke voor de klanten geslacht.