Duizenden inwoners geëvacueerd in Indonesië wegens vulkaan

Print
In het oosten van de Indonesische provincie North Maluku zijn duizenden inwoners geëvacueerd omdat de vulkaan Gamkonora er dreigt uit te barsten. Al voor de tweede dag op rij spuwt de vulkaan er hete lava en rook de lucht in.
Voorlopig zijn er nog geen gewonden gevallen en werd er ook nog niets beschadigd. Toch is iedereen op zijn hoede want er werden al verschillende kleine uitbarstingen opgemerkt.

Meer dan 8.000 inwoners van de negen dorpjes rond de vulkaan werden al geëvacueerd, 5.000 anderen moeten in de loop van de dag nog in veiligheid gebracht worden. Zowat 2.000 andere dorpelingen weigeren op de vlucht te slaan en blijven koppig in hun huizen. De geëvacueerde bewoners worden intussen ondergebracht in scholen en overheidsgebouwen, waar ze ook eten en drinken krijgen.

De Gamkonora-vulkaan, die 1.325 meter hoog is, barstte maandagnamiddag een eerste keer uit. Momenteel wordt de activiteit van de vulkaan 24 uur op 24 in de gaten gehouden. De meest recente uitbarsting dateert van 1997. Toen vielen er geen dodelijke slachtoffers, maar duizenden inwoners moesten ook toen noodgedwongen op de vlucht slaan.