Meerdere slachtoffers bij bestorming Rode Moskee

Print
In Islamabad heeft het Pakistaanse leger dinsdagmorgen de Rode Moskee bestormd. De overheid wil zo een einde maken aan de bezetting van het gebouw door religieuze extremisten. Zij willen in de stad een streng islamitisch regime invoeren. Een onderhandelingspoging met de bezetters in opdracht van president Musharraf mislukte.
Bij de bestorming zijn meerdere bezetters en soldaten gedood en gewond. Eén van de gebouwen van de moskee staat in brand. De militairen bestormden dinsdagmorgen de moskee vanuit diverse zijden. De bezetters in de moskee gebruikten handwapens en brandbommen om zich te verdedigen.

Over het precieze aantal slachtoffers is er onduidelijkheid. Er is sprake van meer dan 20 doden bij het leger. Diverse gewonden verkeren in levensgevaar. Voor de bestorming van de moskee begon, kon nog een twintigtal kinderen uit de moskee ontsnappen.

De geestelijken van de Rode Moskee voeren al sinds maart een campagne tegen de 'zedeloosheid' in de hoofdstad. De radicale gebedsleider van de moskee, imam Abdul Rashid Ghazi, dreigde met een jihad tegen de regering als ze de moskee of de bijhorende koranschool liet bestormen. Intussen zou het leger zijn schuilplaats hebben bereikt.