Nigeriaanse ontvoerders Britse peuter eisen losgeld

Print
De ontvoerders van een 3-jarig Brits meisje in het olierijke zuiden van Nigeria hebben losgeld geëist. Hoeveel geld zij willen, heeft haar moeder, de in Nigeria geboren Oluchi Hill, niet onthuld. Wel wilde zij kwijt dat zij de gevraagde som niet kan opbrengen. De moeder meldde vrijdag dat de ontvoerders hadden gedreigd de kleine Margaret te vermoorden als niet wordt voldaan aan hun eisen.
De kidnappers hebben de vader, die een populaire bar voor expats runt in de oliestad Port Harcourt, laten weten dat hij de plaats van zijn dochtertje mag innemen, maar hij is ziek en de politie heeft de ruil verboden, zei Oluchi Hill.

Gewapende mannen haalden Margaret Hill donderdag in Port Harcourt uit de auto waarmee zij naar school werd gebracht. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft opgeroepen tot haar onmiddellijke vrijlating.

In de Nigerdelta is het al geruime tijd onrustig. Zo zijn er in anderhalf jaar tijd al ruim tweehonderd buitenlandse arbeiders ontvoerd. Dat een kind wordt ontvoerd is echter ongebruikelijk. Soms zijn de ontvoerders militante groepen die politieke veranderingen of de vrijlating van gevangen leiders eisen, in andere gevallen is het de ontvoerders om losgeld te doen.

Hoewel de oliewinning ettelijke miljarden euro's per jaar opbrengt, blijft de Nigerdelta arm en zijn de meeste bewoners van het gebied verstoken van elektriciteit en schoon water.

De grootste rebellenbeweging in het gebied is de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta (MEND). MEND strijdt om de overheid te dwingen de lokale bevolking mee te laten delen in de inkomsten uit de olie-industrie. In december 2005 legde de beweging met een bomaanslag een kwart van de Nigeriaanse olieproductie stil. De olieproductie is nog steeds niet tot op het niveau van voor die aanslag teruggebracht. De ruwe olie die in Nigeria wordt gewonnen is zeer gewild omdat hij door een laag zwavelgehalte eenvoudig te raffineren valt.