Brazilië had in 1970 beste voetbalelftal ooit

Print
Het Braziliaanse team, met sterspeler Pelé in de rangen, dat in 1970 in Mexico wereldkampioen werd, is het beste elftal dat ooit op een voetbalterrein stond. Dat is het oordeel van een jury van voetbalexperten, die op initiatief van het voetbalmagazine World Soccer (www.worldsoccer.com) werd samengesteld.
Brazilië haalde het voor het Hongaarse elftal, met Ferenc Puskas, dat op 25 november 1953 in Wembley een vriendschappelijke wedstrijd met 6-3 won van Engeland. Het Nederland van Johan Cruyf dat in 1974 in München vicewereldkampioen werd, eindigde op de derde plaats.

De Argentijn Diego Maradona scoorde volgens de jury van World Soccer het mooiste doelpunt ooit. Hij deed dat op 22 juni 1986 in het Aztekenstadion in de kwartfinales van de Wereldbeker tegen Engeland. Maradona vertrok van op de middenlijn en dribbelde zowat het hele Engelse elftal, voordat hij de bal tegen de nette prikte.
De volley van de Nederlander Marco Van Basten tegen Rusland, in de finale van Euro 1984 in München, eindigde op de tweede plaats. De Fransman Zinedine Zidane scoorde het op twee na mooiste doelpunt ooit voor Real Madrid in de finale van de Champions League 2002 tegen Bayer Leverkusen.
Michel Preud'Homme zal zich het vierde doelpunt op de lijst nog herinneren. Dat is de goal die de Saudiër Saeed Owairan op de Wereldbeker 1994 scoorde tegen België.

Italie - Duitsland (4-3 na verlengingen), een halve finale op de Wereldbeker 1970, werd bestempeld als de meest gedenkwaardige wedstrijd ooit.