Parket van Napels wil 37 mensen vervolgen inzake voetbalschandaal

Print
In het kader van het Italiaanse voetbalschandaal rond vervalste wedstrijd vraagt het parket van Napels de verwijzing van 37 mensen naar het gerecht. Dat meldt het Italiaanse agentschap Ansa dinsdag.
Bij de 37 horen onder andere de gewezen directeur-generaal van Juventus Luciano Moggi, die wordt beschouwd als de spilfiguur in deze zaak, en de voormalige afgevaardigd beheerder van Juventus Antonio Giraudo. Nog andere bekende namen zijn Franco Carraro, oud-voorzitter van de Italiaanse Voetbalbond (FIGC); ex-internationaal topscheidsrechter Massimo De Santis; de broers Diego en Andrea Della Valle, respectievelijk erevoorzitter en voorzitter van Fiorentina; Claudio Lotito, voorzitter van Lazio Rome; en Leonardo Meani, voormalig bestuurder van AC Milan. De 37 moeten zich onder andere verantwoorden voor 'lidmaatschap van een criminele bende' en voor 'fraude in een sportieve competitie'.

De twee procureurs die met het dossier belast zijn, Filippo Beatrice en Giuseppe Narducci, hebben in totaal 29 wedstrijden uit het seizoen 2004-2005 aangeduid als verdacht. Het gaat hierbij om wedstrijden uit de eerste (Serie A) en tweede klasse (Serie B).

In dit schandaal, dat wordt omschreven als het grootste uit de geschiedenis van het Italiaanse voetbal, zijn al verschillende cubs gestraft. Zo moest Juventus zijn laatste twee landstitels inleveren en degradeerde het naar de Serie B. Fiorentina, Reggina, AC Milan en Lazio Rome mochten in de hoogste klasse blijven maar moesten het seizoen beginnen met een aantal strafpunten.