Middagdutje op kantoor "maakt ambtenaren productiever"

Print
De meeste werkgevers kunnen er niet om kunnen lachen, als ze zien dat een van hun mensen tijdens de werkuren achter zijn pc in slaap is gevallen. Maar volgens de Sunday Telegraph hebben ze ongelijk. Want uitgerekend in Duitsland wil de overheid de ambtenaren toestemming geven om zo nu en dan een dutje te doen. Omdat dit, zo blijkt, hun productiviteit verhoogt.
Je kunt van onze oosterburen zeggen wat je wilt, maar als luiaards worden ze zelden bestempeld. Dus komt het als een schok te horen dat de autoriteiten in Berlijn na diepgaand onderzoek overtuigd zijn geraakt van de voordelen van een hazenslaapje op kantoor.

Ambtenaren die een half uurtje slapen blijken zich daarna namelijk beter te kunnen concentreren, en vertonen ook een toegenomen productiviteit. Maar omdat het voor bezoekers toch wat vreemd overkomt als de werknemers met hun hoofd op hun klavier liggen, is het de bedoeling dat ze dit doen in speciale 'dutjeskamers' waarmee overheidsgebouwen zullen worden uitgerust.

Het plan heeft de steun van professor Ingo Fietze, hoofd van het interdisciplinaire Slaapcentrum van de Chartité-kliniek in Berlijn, die al lang waarschuwt dat de lunchpauze niet volstaat om de hersenen even rust te gunnen. 'Niemand kan acht uur achter elkaar werken. En tegenwoordig hebben bijna alle werknemers toch al te kampen met gebrek aan slaap'.

Dat bracht de sociaal-democratische volksvertegenwoordiger Holger Wuttig ertoe een voorstel uit te werken dat overheidspersoneel recht zou geven op slaappauzes. Dat daarmee wordt begonnen bij het ambtenarenkorps heeft wel enige controverse verwekt, omdat (ook) in Duitsland mensen in overheidsdienst niet worden beschouwd als de hardste en meest dynamische werkers. Maar volgens Wuttig is dat een achterhaald vooroordeel. 'Er is ook in deze sector sterk besnoeid, zodat minder mensen hetzelfde werkvolume moeten afhandelen. Dat heeft geleid tot gezondheidsproblemen'.

Na verschillende onderzoeken te hebben bestudeerd kozen Wuttig en zijn geestverwanten nu voor de korte intense slaapremedie 'die de efficiëntie bevordert en voorkomt dat de mensen worden getroffen door een burn out'. Of die theorie klopt, zal binnenkort blijken wanneer de eerste slaapkamertjes worden geïnstalleerd in de Berlijnse wijk Charlottenburg-Wilmersdorf.

In elk geval zijn er hoopgevende precedenten voor dit experiment: president Clinton knapte ook graag een uiltje in zijn Ovalen Kantoor en op zijn energie viel weinig aan te merken - zoals Monica Lewinsky kan getuigen.