Paus voert Latijnse mis weer in

Print
Paus Benedictus XVI heeft besloten de Latijnse mis weer in te voeren. Na het tweede Vaticaans Concilie in 1970 werd het Latijn als voertaal voor de eucharistieviering afgeschaft. De paus maakte zaterdag officieel bekend dat het Latijn weer moet kunnen voor priesters en gelovigen die dat wensen.
De priesters moeten tegemoet komen aan de vraag van de gelovigen, zo staat in het decreet, dat een oude eis inwilligt van traditionalisten in de katholieke Kerk. Indien de priester weigert, dan zal de bisschop gevraagd worden het verzoek in te willigen.De oude mis mag ook privé gecelebreerd worden door alle priesters die dat willen en alle gelovigen die er spontaan om vragen, luidt het.

Na het tweede Vaticaans Concilie in 1970 werd de "volkstaal" ingevoerd als voertaal voor de eucharistievieringen. Waarschijnlijk blijft die voor het grootste gedeelte van de vieringen in gebruik. Maar voortaan komt daar dus ook de Latijnse mis bij, zowel voor de gewone eucharistieviering als voor dopen, communies, huwelijken en begrafenissen.