Londen herdenkt aanslagen van 7 juli 2005

Print
In Londen hebben honderden overlevenden en nabestaanden zaterdag de tweede verjaardag van de terreuraanslagen van 7 juli 2005 herdacht. Daarbij kwamen 52 mensen om en raakten 700 anderen gewond.
De Britse premier Gordon Brown legde samen met de Londense burgemeester Ken Livingstone en andere regeringsvertegenwoordigers kort voor 9.00 uur een bloemenkrans neer bij het station King's Cross. Op dat uur deed blies de eerste van vier zelfmoordterroristen zich op.

De bommen ontploften in drie metrostellen en een bus. De meeste mensen stierven bij de explosie tussen de stations King's Cross en Russell Square.

De herdenking wordt overschaduwd door het feit dat veel overlevenden nog altijd op een schadevergoeding wachten. Op vraag van de familie werd zaterdag geen minuut stilte gehouden en had er geen grote openbare plechtigheid plaats.

Voor de korte ceremonie waren massale veiligheidsmaatregelen genomen. Ook omdat vorige week pogingen tot terreuraanslagen in Londen en Glasgow mislukten en dit weekend enkele grote evenementen in de stad plaatsvinden, zoals het Live Earth-concert en de proloog van de Ronde van Frankrijk.