Armenië wil herstel betrekkingen Turkije

Armenië is bereid de diplomatieke banden met Turkije te herstellen, ook als het buurland de Armeense genocide niet erkent. Dat heeft de Armeense minister van buitenlandse zaken, Vartan Oskanian, maandag gezegd.

AP Ned

Armenië wil goede betrekkingen met Turkije en open grenzen, zei Oskanian op een gezamenlijke persconferentie met zijn Turkse collega Abdullah Gül tijdens een economische conferentie in Istanbul.

Turkije en Armenië onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. De landen liggen al jaren met elkaar overhoop over de veronderstelde massamoord op anderhalf miljoen Armeniërs door Turken in de Eerste Wereldoorlog. De Armeniërs noemen de moorden genocide. De Turkse regering ontkent dat het om volkerenmoord gaat en zegt dat veel Armeniërs zijn omgekomen in de chaos die gepaard ging met het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk.

Hoewel de genocidekwestie diep verankerd zit in de psyche van de Armeniërs, hoeft die de goede betrekkingen met Turkije niet in de weg te staan, zei Oskanian. De erkenning van de genocide staat weliswaar hoog op de politieke verlanglijst, maar is nooit een voorwaarde geweest voor een normalisering van de verhoudingen, aldus de minister.

Turkije sloot zijn grenzen met Armenië in 1993, toen Armenië en Azerbeidzjan in een oorlog verwikkeld waren. Het islamitische Azerbeidzjan is een bondgenoot van Ankara. Het sluiten van de grenzen had pijnlijke economische gevolgen voor Armenië.