Koningin Paola woont Blankenbergse zeezegening bij

Print
Koningin Paola heeft zondagochtend de zeezegening in Blankenberge bijgewoond. De koningin volgde samen met enkele honderden andere mensen de eucharistieviering op het strand rond het thema "Durf en ga weg". Daarna keek ze toe hoe de priester vanuit een rubberboot een bloemenkrans te water liet ter nagedachtenis aan iedereen die in zee stierf.
De zeezegening is een katholieke traditie die in de meeste badplaatsen in ere wordt gehouden. Het gebruik dateert uit de periode dat de meeste kustbewoners hun brood verdienden met visserij en zeevaart. Later kwam daar het toerisme bij.

"De zee geeft en de zee neemt" is doorgaans het centrale thema. De zee geeft vis maar ze sleurt ondanks alle veiligheidsmaatregelen nog steeds mensen mee. Vorig jaar kwam onder meer de Bredense visser Glenn Toovy om op zee. Tijdens de viering werd voor hem gebeden, net als voor de slachtoffers van de ferryboot Herald of Free Enterprise 20 jaar geleden.

Tijdens de eucharistieviering op het strand werd ook stilgestaan bij de handelingen van de mens ten aanzien van de zee. "Zijn wij Gods schepping aan het vernietigen?", luidde het verwijzend naar de bezoedeling van het milieu en de overbevissing. Er werd ook aandacht gevraagd voor de duizenden vluchtelingen die in gammele bootjes proberen de zeeën over te steken en voor de redders die hun leven riskeren voor anderen.

Voor de zeezegening hadden zich voor het Blankenbergse strand enkele tientallen bootjes voor anker gelegd. Zij schoten vuurpijlen af en lieten hun scheepshoorn blazen. De koningin maakte na de viering een praatje met de redders.